Tule mukaan Nesslingin joukkoon rakentamaan ekologisesti kestävää tulevaisuutta – apurahahaun etäinfo järjestetään 16.6.!

Emma Thomasin maalaus, jossa palava puu, lentäviä joutsenia ja itkevä vuori

Etsimme sinua, ympäristötutkija tai -toimija, joka haluat rakentaa työlläsi ekologisesti kestävää tulevaisuutta! Nesslingin Säätiön yleinen apurahahaku on tänä vuonna auki 16.8.–17.9., ja jaossa on yhteensä 2,2 miljoonaa euroa. Artikkelin lopusta löytyy linkki 16.6. klo 15–16 järjestetyn etäinfon tallenteeseen.

Meillä on kiire. Tutkimuksella voidaan muuttaa maailmaa, mutta lisäksi vaaditaan myös kuuluvaa ääntä ja herkkiä korvia. Tarvitsemme eri tieteenalojen tutkijoita, jotka pystyvät hahmottamaan ja sanallistamaan ekologista kriisiä tutkimuksen lisäksi myös yhteiskunnassa. Oletko sinä etsimämme tutkija tai toimija?

Jos tunnistat itsesi kuvauksesta, hae mukaan joukkoomme rakentamaan ekologisesti kestävää tulevaisuutta!

Ketkä voivat hakea meiltä tänä vuonna apurahaa?

Tänä vuonna rahoitamme toimijoita seuraavasti:

  • Henkilökohtaiset apurahat väitöskirjatutkijoille (enintään nelivuotinen apuraha)
  • Henkilökohtaiset apurahat nuorille post doceille, joilla on max. 5 vuotta väitöksestä (enintään kaksivuotinen apuraha)
  • Apurahat jalkautushankkeisiin, jossa tutkimus siirtyy käytäntöön tiedon tuottajien ja käyttäjien yhteistyössä (enintään yksivuotinen apuraha)

Lue tarkemmat kuvaukset apurahatyypeistä ja haun kriteereistä täältä.

Jaamme syksyn haussa yhteensä 2,2 miljoonaa euroa. Pääpainomme on tutkimusapurahoissa. Edellisvuosien tapaan apurahaa voi hakea hankkeisiin, joissa ratkaistaan yhtä tai useampaa alla mainittua ilmiötä.

  • Ilmastonmuutos
  • Luonnon monimuotoisuuden väheneminen
  • Luonnonvarojen käytön kestävyys
  • Vesiriskit
  • Elinympäristön kemikalisoituminen ja pilaantuminen

Mitä tarkoittaa systeeminen ratkaisu?

Säätiön missiona on etsiä systeemisiä ratkaisuja ekologisesti kestävään tulevaisuuteen.

Systeemisen ratkaisun ytimessä on monialaisuus. Se auttaa ymmärtämään monia tai jopa kaikkia säätiön listaamia ympäristökysymyksiä yhtä aikaa ja pyrkii osaltaan aikaansaamaan skaalautuvia ratkaisuja ja muutosta.

Systeemisessä muutoksessa koko yhteiskunta ja sen kaikki osa-alueet kokevat murroksia: politiikka, ihmiset, luonto, kaupunki ja maaseutu, tavat ajatella. Etsimme tutkimuksesta ratkaisuja, jotka mahdollistavat tai tukevat systeemistä muutosta – ratkaisuja, jotka ottavat huomioon ympäristökysymysten ja/tai yhteiskunnan moninaisuuden ja monialaisuuden.

Tämä ei tarkoita, että tutkijalla tulisi olla vastaus kaiken uuden sopeuttamiseen. Pikemminkin tutkijan tulee ymmärtää, miten juuri hänen tutkimuksensa osallistuu systeemisten ratkaisujen löytämiseen ja ymmärtämiseen.  Sen vuoksi myös perustutkimuksellinen hanke voi sopia säätiömme rahoitettavaksi, kunhan tutkija ymmärtää ja pystyy sanoittamaan tutkimuksensa roolin ympäristöhaasteiden ratkaisussa, sekä tutkimuksen yhteiskunnallisen relevanssin.

Systeemisyyden painottamiseksi säätiö tukee erityisesti hankkeita, jotka edistävät eri tieteenalojen tai sektoreiden välistä yhteistyötä ja tiedon siirtymistä tiedon käyttäjille viestimällä ja yhteistyössä.

Lue lisää apurahahaun periaatteista täältä.

Ilmoittaudu mukaan infoon, joka järjestetään 16.6. klo 15–16!

Infotilaisuus järjestetään virtuaalisesti. Luvassa on kolme puheenvuoroa:

  • Tutkimusjohtaja Minttu Jaakkola: Nesslingin Säätiön apurahahaku: miksi, mitä ja kenelle?
  • Viestintäkoordinaattori Johanna Osváth: Miten luot toimivan viestintä- ja vuorovaikutussuunnitelman
  • Pölyttäjätutkija Lotta Kaila: Säätiö kannustaa aktiiviseen tutkijuuteen – mitä se tarkoittaa?

Puheenvuorojen jälkeen on aikaa yleisön kysymyksille. Infon aikana voit esittää kysymyksiä YouTuben kommenttiosiossa tai Twitterissä aihetunnisteella #nesslinginfo21. Voit seurata tilaisuutta täällä.

Infotilaisuudesta jää tallenne saman linkin taakse.

Psst! Elokuusta alkaen voit varata meiltä sparrausaikoja apurahahakemuksen kirjoittamiseen varauskalenterin kautta.

Emma Thomasin maalaus, jossa palava puu, lentäviä joutsenia ja itkevä vuori
Emma Thomas: Crying Mountain (2020)