Tarina

Luontoa rakastava autotehtailija - Nesslingin säätiön tarina

Pro aere, aqua, terra. Ilman veden ja maan puolesta. Latinankieliseen tekstiin tiivistyy Maj ja Tor Nesslingin perintö, rakkaus luontoon ja halu säilyttää se tuleville sukupolville. Mutta kuinka moni uskoisi, että ympäristönsuojelulle omistautuneen säätiön taustalta löytyy autotehtailijapariskunta? Tor Nessling rentoutui niin auton ratin takana kuin luonnon helmassa.

Autoteollisuus ja ympäristönsuojelu kuulostaa yhtälönä erikoiselta. Tupruttavia sikareita ja kiiltäviä ajoneuvoja rakastanut Tor Ragnar Nessling (1901–1971) nousi Suomen Autoteollisuus Ab:n toimitusjohtajaksi vuonna 1932. Periksiantamattomana johtajana tunnettu Nessling teki elämäntyönsä autoteollisuuden parissa, mutta kulutti kaiken vapaa-­aikaansa vaimon Greta Marian eli Maj Nesslingin (1901–1974) kanssa Saaristomerellä, metsässä tai lintuja bongaten. Luonto oli tärkeä osa Tor Nesslingin elämää aina lapsuuden partioharrastuksesta kuolemaan asti kestäneeseen purjehdusharrastukseen.

Maj ja Tor Nesslingin säätiön perustamispäätös syntyi todennäköisesti saaristomaisemissa.

Tor ei itse ennen kuolemaansa ehtinyt perustaa nimeään kantavaa säätiötä, mutta yksin jäänyt Maj toteutti pariskunnan yhteisen haaveen omaisuuden säätiöimisestä pian miehensä kuoleman jälkeen. Maj vieraili kesällä 1972 Tvärminnen eläintieteellisellä tutkimusasemalla, jossa perheystävä tutustutti Majn asemalla tehtävään tutkimukseen ja vei lesken risteilemään tutkimusasemaa ympäröivään saaristoon. Veneen halkoessa aaltoja Majn mieleen muistuivat Torin kanssa tehdyt lukuisat vene-­ ja purjehdusretket. Ei ole vaikea kuvitella, että siinä hetkessä Majsta tuntui tärkeältä sijoittaa omaisuus ympäristönsuojelun edistämiseen.

Nesslingien nimeä kantavan säätiön perustamishakemus saapui oikeusministeriölle kesäkuussa 1972, heti Majn Tvärminnen vierailun jälkeen. Lupa säätiön perustamiseen myönnettiin saman vuoden syksyllä. Autoteollisuudesta hankittu varallisuus on yhä tänä päivänä säätiön varallisuuden perusta.

Työn avulla kerrytetyt varat Nesslingin pariskunta halusi kohdistaa suomalaisen ympäristön suojeluun. Lapseton pariskunta halusi perinnöllään pitää huolen, että tulevillakin sukupolvilla on mahdollisuus lepuuttaa mieltä luonnonkauneudessa. Nesslingit osoittivat luontoa ja ympäristönsuojelua kohtaan omana aikanaan poikkeuksellista herkkyyttä ja edistyksellisyyttä.

Viimeisten vuosikymmenten aikana Nesslingien halu suojella ympäristöä on noussut yhä ajankohtaisemmaksi, tällä hetkellä ehkä tärkeämmäksi kuin koskaan.

Tänä päivänä säätiön toiminnasta huolehtii seitsenhenkinen hallitus, hallintojohtaja ja tutkimusjohtaja, joiden tehtävänä on huolehtia säätiön varallisuudesta ja siitä, että säätiö toimii laadukkaan ja merkittävän ympäristötutkimuksen rahoittajana. Tärkeimpinä rahoituskriteereinä ovat ratkaisukeskeisyys ja yhteistyö eri tahojen kesken. Molempia tarvitaan ympäristönsuojelun edistämisessä.

_I5A7458