Ympäristötutkimus poikkeustilassa – tutkijat kertovat koronakriisin vaikutuksista uudessa blogisarjassa

Pandemia tyhjensi kadut ja pisti talouden sekaisin, mutta ympäristökriisiä se ei peruuttanut. Pyysimme säätiömme rahoittamia tutkijoita kertomaan, kuinka koronakriisi vaikuttaa sekä ympäristöön että tutkijan arkeen.

Vaikka moni viettää juuri nyt suurimman osan ajastaan kotona neljän seinän sisällä, ei ihminen ole koskaan ympäristöstä irrallinen. Elämän perusedellytykset vaativat, että pidämme huolta maaperästä sekä luonnon monimuotoisuudesta ja taistelemme ilmastonmuutosta vastaan. Koronakriisi asettaa välittömän uhan ihmisen terveydelle, mutta sen vaikutukset ulottuvat koko elonkirjoon. 

Siksi halusimme tietää, miten ratkaisuja etsivät ympäristötutkijat näkevät koronakriisin oman tutkimusaiheensa ja tutkimustyön arjen näkökulmasta. Pyysimme apurahansaajiamme ilmoittamaan, jos he olisivat valmiita jakamaan ajatuksiaan ja asiantuntemustaan blogikirjoituksen muodossa. Vastaus yllätti – saimme vain parissa päivässä viestejä ja blogiaiheita kymmeniltä ympäristötutkijoilta. Näin syntyi uusi blogisarjamme Ympäristötutkimus poikkeustilassa

Tutkijoiden ehdottamien aiheiden kirjo oli laaja – kaikkea akateemisesta matkustamisesta jäätiköiden sulamiseen. Blogisarjan kirjoitukset osoittavat, että huoli ympäristön tilasta ei väisty pandemiankaan keskellä. Päinvastoin, koronakriisi on tuonut esiin uudenlaisia mahdollisuuksia ja näkökulmia ympäristötutkimukseen.

Julkaisemme viikottain ympäristötutkijoiden ajatuksia koronakriisin vaikutuksista. Löydät blogikirjoitukset Nesslingin Säätiön verkkosivuilta ja somekanavista.

Tähän mennessä julkaistut blogikirjoitukset: