Claudio Carletti vie tutkimustyön käytäntöön Kemiralla PoDoCo-ohjelman kautta

Claudio Carletti kehuu tohtoreita yrityksiin työllistävää ohjelmaa win–win-ratkaisuksi tutkijoille ja yrityksille. Kemira sai hänestä kaipaamansa asiantuntevan tekijän syvälliseen reaktiokinetiikan tutkimukseen. Carlettille ohjelma on ollut mahdollisuus oppia teollisuudesta ja omien taitojen soveltamisesta.

Artikkeli on julkaistu alun perin 28.2.2018. Lue PoDoCo-ohjelmasta lisää täällä.

Claudio Carletti tuli Venezuelasta Suomeen vaihto-opiskelijana vuonna 2009. Viimeisteltyään diplomi-insinööriopintonsa Venezuelassa hän palasi tekemään väitöskirjaa Åbo Akademiin. Väitöskirja prosessi- ja systeemitekniikan alalta palkittiin vuoden 2015 parhaana luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa, ja postdoc-tutkimus kemiallisen kinetiikan ja nestedynamiikan alalla työllisti paitsi Suomessa myös Italian Bolognassa.

Sittemmin Carletti ja suomalainen teollisuuskemikaalijätti Kemira löysivät toisensa PoDoCo- eli Post Docs in Companies -ohjelman kautta. Yhteistyön he aloittivat toukokuussa 2017. PoDoCo-ohjelma tarjoaa mahdollisuuden kaksivuotiseen yhteistyöhön, ja ohjelman periaatteiden mukaisesti Nesslingin säätiö rahoittaa ensimmäisen vuoden ja Kemira toisen. Ennen Kemira-työtä Carletti tutki hiilivoimaloissa käytettyä ympäristönsuojeluteknologiaa, jonka avulla päästöistä puhdistetaan suurin osa ympäristölle ja ihmisten terveydelle haitallisesta rikkidioksidista. Carletti tutki ja kehitti prosessia eri näkökulmista, ja niistä kemiallinen kinetiikka vei PoDoCon kautta Kemiralle.

”Olen aina ollut kiinnostunut teknologioista, joiden avulla voidaan suojella ympäristöä ja vähentää saasteiden määrää. Tutkimukseni hyödyntäminen Kemiran tuotekehityksessä on ollut hieno tapa oppia, miten voin olla hyödyksi näitä aiheita edistävälle teollisuudelle”, Carletti kertoo.

Kineettinen kemiantutkimus: kuin kakkua leipoisi!

Kemiralla Carlettin tutkimusosaamista hyödynnetään jäte- ja teollisuusvedenpuhdistuksessa käytettyjen kemikaalien tuotekehityksessä. Projektin nimi on Chemical Kinetic Modeling of Water Soluble Polymers.

”Vesiliukoiset polymeerit ovat pitkiä, sähköisesti varautuneita molekyylejä. Niiden avulla jätevedestä voidaan näppärästi erottaa muita varautuneita hiukkasia, tässä tapauksessa likaa ja saasteita. Tarkoitukseen sopivan polymeeriseoksen kineettinen tutkimus muistuttaa oikeastaan kakun leipomista: sekoitan aineksia tietyssä suhteessa ja järjestyksessä. Sen sijaan, että laittaisin ”taikinan” uuniin, annan sen muhia paikoillaan. Tarkkailen, miten lämpötila, paine ja ainesten mittasuhteet vaikuttavat seoksessa tapahtuvaan reaktioon ja sen nopeuteen. Tavoitteena on mahdollisimman tehokas ja energiaa säästävä reaktio.”

PoDoCo-ohjelman kautta omalle työlle suoria sovelluksia

Carletti pitää työssään palkitsevimpana sitä, että ahkeralla tutkimustyöllä on selkeä sovelluskohde.

”Tohtorit koulutetetaan tekemään tutkimusta, mutta he eivät välttämättä osaa soveltaa sitä asioksi, jotka ovat arvokkaita yrityksille. PoDoCo on hieno mahdollisuus tähän oppimiseen ja tutkimustyöhön, jolla on konkreettinen merkitys yhteiskunnalle ja ympäristölle”, Carletti sanoo.

Hän suosittelee PoDoCo-ohjelmaa minkä tahansa alan tutkijoille ja yrityksille aina tekniikasta lääketieteeseen ja taiteeseen.

”Toivon, että kokemukseni ohjelmasta on hyvä esimerkki siitä, että se toimii. Toivon myös, että lisää säätiöitä lähtee mukaan PoDoCoon, jotta useampi yhteistyö saa rahoitusta. Tämä on hieno linkki akateemisen maailman ja teollisuuden välillä, win-win -ratkaisu!”

PoDoCo-ohjelman apurahat ovat haettavina vuosittain kaksi kertaa: keväisin ja syksyisin. Nesslingin säätiö tukee vuosittain kahden ympäristöhaasteita tutkimuksellaan ratkaisevan tohtorin työllistymisen yritykseen.