Oodi ötökälle

Innostu ötökästä, kehottaa muurahaistutkija ja esiintyjä Unni Pulliainen. Innostuminen, välittäminen ja aito kiinnostus ovat elintärkeitä toivon ja muutoksen tiellä.

”Mistä toivoa? Toivon tankkaamiseksi ei riitä pelkkä tieto, koska toivo on olemukseltaan tunnetta ja luottamuksen kokemusta. Entä, jos yhdistetään tietoa ja tunnetta ja otetaan laajempi perspektiivi?

[…] Voidaanko oivalluksia muutoksien suuntaan löytää inspiroitumalla ekosysteemien dynamiikasta – tai erityisesti muurahaisten toiminnasta?”

Tämä blogiteksti on inspiroitunut arvotutkija Jaakko Kaartisen syyskuussa julkaistusta tekstistä Kun maailma näyttää palavan, toivoa tarvitaan enemmän kuin koskaan. Vastaan tässä tekstissä muun muassa ylläolevan kappaleen herättämiin ajatuksiin. Koen innostumisen, välittämisen ja aidon kiinnostuksen olevan elintärkeitä toivon ja muutoksen tiellä.

Huhtikuussa 2022 Espoon kaupunginteatterissa saa ensi-iltansa Silentopia-niminen tapahtuma, jossa lähestytään ympäristökriisiä taiteen ja tieteen kautta. Silentopia tarkastelee tanssin, fyysisen teatterin ja livemusiikin keinoin yksilön tekojen merkitystä planeettamme hyvinvoinnille. Maan suurenmoiset yhteiskuntaeläjät, muurahaiset, antavat teokseen uutta näkökulmaa vahvistaen kokijan omaa toimijuutta sekä toivoa muutoksen edessä.

UnniPulliainen_kuva

Silentopian toteuttavat yhteistyössä Tanssiteatteri Sivuun Ensemble, Espoon kaupunginteatteri ja April Jazz -festivaali. Teoskokonaisuus toteutetaan Maj ja Tor Nesslingin Säätiön, Niilo Helanderin Säätiön, Taiteen edistämiskeskuksen, Helsingin kaupungin ja Espoon kaupungin tuella. Teokseen liittyviä tekstejä tullaan julkaisemaan Ratkaisuja-blogissa noin kerran kuussa ensi-iltaan saakka. Kirjoittajina ovat arvotutkija Jaakko Kaartinen, muurahaistutkija Unni Pulliainen, ympäristösosiologi Marja Mesimäki ja ympäristötutkija Panu Pihkala.