Koulutukset

Koulutukset

Nessling_Vuorovaikutuskoulutus_Somekortti_Facebook (2)

 

Tutki ja vaikuta – tutkijoiden vuorovaikutuskoulutus 24.8.2020 (Huom! Muuttunut ajankohta)

Aika: maanantaina 24.8.2020 klo 9–17
Paikka: Lonna, Helsinki

Tutkija, olet vaikuttaja! Yhteiskunnallinen keskustelu tarvitsee jatkuvasti tuekseen tutkimukseen perustuvaa tietoa. Viime aikoina keskustelun ilmapiiri on polarisoitunut, ja näkyvätkin poliitikot ovat kyseenalaistaneet tieteen merkitystä ideologisin perustein. Tiedätkö sinä, millaisin keinoin voit osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun? Mietitkö, miten viestit ja vaikutat asiantuntijana?

Koneen Säätiö, Maj ja Tor Nesslingin säätiö sekä Tiina ja Antti Herlinin säätiö järjestävät jälleen vuorovaikutuskoulutuksen rahoittamilleen tutkijoille.

Aikaisempina vuosina hyvin antoisaksi kehuttu koulutus rakentuu yhteisen keskustelun pohjalle: aamupäivän puheenvuorojen välissä on aikaa kysymyksille ja iltapäivällä vaikuttamisen kysymyksiin ja konkreettisiin toimiin paneudutaan työpajassa, joka huipentuu osallistujien hissipuhe-esityksiin eli pitcheihin. Päivän päätteeksi vaihdetaan vielä ajatuksia lasillisen äärellä ja tutustutaan kiinnostaviin tyyppeihin!

Saat ilmoittautumisen jälkeen ohjeet ennakkotehtävään, joka auttaa sinua oman pitchin rakentamisessa. Varaa ennakkotehtävän tekemiseen muutama tunti ennen varsinaista koulutuspäivää.

Tämän koulutuspäivän fasilitoivat asiantuntija- ja tiedeviestintätoimisto Kaskas Median viestintäasiantuntijat.


Aiemmista koulutuksista sanottua:

”Viestintäkoulutukset ovat olleet yksiä parhaimmista paikoista verkostoitua ja luoda kestäviä, hyödyllisiä, mukavia ja poikkitieteellisiä tutkijaystävyyssuhteita. Se on tavallaan aika ihmeellistäkin.”

“Luennoilta saatu kokeneiden vaikuttajien näkemys suomalaisen poliittisen päätöksenteon toiminnasta ja siihen vaikuttamisesta oli todella valaisevaa. Myös ajatus, että asioita voi kommentoida myös oman erikoisalan ulkopuolelta oli voimaannuttava.”

“Hyvää oli etenkin käytännönläheisyys. Sen sijaan, että vain kerrottaisiin miten pitäisi toimia/millainen esimerkiksi hissipuheen pitäisi olla, itse tekemällä ja miettimällä oppii enemmän. Työpaja oli selkeä ja hyvin suunniteltu.”


Ohjelma

9–9.30 Saapuminen Lonnalle, missä tarjolla kevyt aamiainen

9.30 Millaista tietoa yhteiskunnassa tarvitaan? Miten tutkija voi vaikuttaa? Aiheesta alustavat valtiosihteeri Tuomo Puumala Opetus- ja kulttuuriministeriöstä, tutkija ja technical development manager Pauliina Uronen Nesteeltä, toimittaja Peter Buchert Hufvudstadsbladetista ja akatemiatutkija Oula Silvennoinen Helsingin yliopistosta. Alustusten ympärillä yhteistä keskustelua.

12.15–13.15 Lounas

13.15 Työpaja: Näin tunnistat yleisösi ja kerrot vaikuttavasti tutkimuksestasi

15:00 Kahvitauko

15.30 Osallistujat esittelevät hissipuheet tutkimuksestaan!

16:30 Malja loppukesälle, jonka jälkeen voi jatkaa keskustelua 18.00 saakka. Lauttayhteys Lonnasta mantereelle klo 17.00 alkaen.

Ilmoittauduthan 1.6. mennessä tästä. Ilmoittautuminen on sitova. Koulutukseen mahtuu rajallinen määrä tutkijoita kustakin säätiöstä. Osallistujat saavat sähköpostitse vahvistuksen osallistumisestaan 1–2 päivän kuluessa ilmoittautumisesta. Ohjeet ennakkotehtävään saapuvat elokuussa hyvissä ajoin ennen koulutuspäivää.

 

--

Nesslingin Säätiön, Koneen Säätiön ja Tiina ja Antti Herlinin Säätiön järjestämä vuorovaikutuskoulutus tutkijoille pureutui vuonna 2019  yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Koulutuksessa alustajina olivat kansanedustaja Saara-Sofia Sirén, politiikan ja filosofian tutkija Timo P. A. Miettinen, Vuoden journalisti Vappu Kaarenoja, sekä tieteen ja päätöksenteon rajapinnalla toimiva Oskari Nokso-Koivisto Aalto-yliopistosta.

--

Nesslingin ja Koneen säätiöiden viestintä- ja vuorovaikutuskoulutus tutkijoille pureutui vuonna 2018 dialogiin ja empatian merkitykseen vuorovaikutuksessa, koska tiedeviestintä ei ole yksisuuntaista.

Lisäksi pohdimme, miten tieteilijä löytää omasta aiheestaan kerrottavaa, ja miten tutkijan, päättäjän ja median erilaiset aikajänteet sovitetaan yhteen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--

Vuonna 2017 järjestimme "Keskusteleva tutkija -vuorovaikutuskoulutuksen" yhteistyössä Koneen Säätiön kanssa.

Lue kooste ja päivän opit täältä.

Kuvaus koulutuksesta:

Koulutus on avoin Nesslingin ja Koneen säätiöiden tutkijoille. Mukaan mahtuu kaksikymmentä tutkijaa molemmista säätiöistä. Päivän kestävä koulutus järjestetään 7.4. Kulttuurikeskus Korjaamolla. 

Millainen on hyvä argumentti? Miten olla yleistajuinen ja puolustaa asiantuntijana omia argumenttejaan? Miten kuunnella paremmin? Miten pitää keskustelua yllä vaikka toinen on eri mieltä? Miten luoda aitoa dialogia? 

Aamupäivällä aiheeseen alustavat asiantuntijat: 

Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko (kok)
Ville Lähde, filosofi ja tietokirjailija
Eija Kirjavainen, kalastusneuvos, maa- ja metsätalousministeriö
Anna-Riikka Carlson, WSOY.

Iltapäivällä jakaudutaan työskentelemään monitieteisiin pienryhmiin. Pienryhmätyöskentelyssä on mahdollisuus valita keskustelun harjoitteluun keskittyvä ryhmä tai sidosryhmien tunnistamiseen keskittyvä ryhmä. Tarkemmat tiedot ryhmistä on ilmoittautumislomakkeessa (linkki yllä).

Lue lisää.