Vuonna 2023 ei ole erikoishakua.
Erikoishaku 2020: ihmisen talous ja terveys planeetan ekologisessa kriisissä
Planeetallamme on käynnissä kaksi massiivista kriisiä, ilmastonmuutos ja lajikato, jotka ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa. Ilmaston lämpeneminen voi kiihdyttää luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä, ja toisaalta monimuotoisuuden häviäminen voi voimistaa ilmastonmuutosta. Yhteisnimityksenä kriiseille voidaan käyttää termiä planeetan ekologinen kriisi, jonka vaikutukset niin yksittäisiin ihmisiin, yhteiskuntiin kuin valtioihinkin ovat merkittäviä. Siitä huolimatta erityisesti taloutta ja ihmisen terveyttä käsitellään näistä kriiseistä irrallisina.
Käynnissä oleva koronaepidemia on muistuttanut ihmiskuntaa luonnon mekanismien arvaamattomuudesta ja niiden vaikutuksista niin ihmisen terveyteen kuin talouteen. Nyt on tärkeää ymmärtää ympäristön sekä talouden ja terveyden rajapinnan syysuhteita, jotta ihmiskunta parhaiten pystyisi sekä hillitsemään planeettamme ekologista kriisiä että sopeutumaan vääjäämättömään muutokseen.
Edellisessä erikoishaussamme haimme sekä ympäristö- ja taloustieteiden että ympäristö- ja terveystieteiden välisiä tai kaikkia kolmea eri näkökulmaa (ympäristö, talous ja terveys) yhdistäviä hankkeita, joissa haetaan ymmärrystä ja uudenlaisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen ja lajikadon luomille taloudellisille ja terveydellisille haasteille.
Erikoishauilla ja -hankerahoituksella täsmävaikuttavuutta ajankohtaisiin teemoihin
Säätiöillä on mahdollisuus toimia rahoittajina ketterästi kun havaitaan tutkimuksen tekoon ja tutkimuksen teemoihin liittyviä ajankohtaisia tarpeita. Jokasyksyisen yleisen haun lisäksi Nesslingin säätiö on rahoittanut 2000-luvulla viittä ajankohtaista erikoishanketta.
Ensimmäiset kaksi erikoishanketta liittyivät monitieteisen ympäristötutkimuksen edistämiseen ja tutkijoiden kansainvälistämiseen, viimeisimmät kolme ajankohtaisiin ympäristötutkimusteemoihin.
Aikaisemmat erikoishankerahoitukset
- Suunnattu postdoc-hanke 2009–2011
- International Research Group 2003–2006
- Synteesi ekosysteemipalveluista 2012–2014
- Vesi ja vesiekosysteemit kiertotaloudessa 2015–2017
- Carbon Action: Luonnon monimuotoisuuden vaikutus peltojen hiilensidontaan 2019–