Ympäristö ansaitsee tutkittuja päätöksiä

Metsä
Kuva Pixabay / MemoryCatcher

Ympäristöhaasteet ovat ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä. Ratkaisuja tarvitaan kipeästi ja ratkaisujen tueksi tarvitaan tutkittua tietoa. Siksi Nesslingin Säätiö panostaa siihen, että ympäristötieto välittyy yhteiskuntaan. Tutkimustiedon tuottajien ja tiedon hyödyntäjien välinen vuorovaikutus on ainoa mahdollisuus saada soveltava tieteellinen tieto käytäntöön.

Tutkimuksesta viestiminen ei tarkoita vain lopullisten tulosten julkaisemista. Jo tutkimushankkeen suunnitteluvaiheessa on syytä miettiä ainakin seuraavia:

1. Mihin ympäristöongelmaan tutkimuksesi tuo ratkaisun ja mikä on tutkimuksen yhteiskunnallinen relevanssi?
2. Tunnista tuottamasi tiedon hyödyntäjätahot. Mitkä tahot voisivat edistää ratkaisua tietosi pohjalta?
3. Nimeä hyödyntäjätahot ja niiden yhteyshenkilöt.
4. Jo hakemusvaiheessa voi olla tiedon hyödyntäjiin yhteydessä ja tunnustella yhteistyömahdollisuuksia.
5. Parhaassa tapauksessa tutkimuksen kysymyksenasettelua voi miettiä yhdessä tiedon hyödyntäjätahon kanssa.

Näitä tekijöitä oli selvästi pohdittu Nesslingin Säätiön vesi ja kiertotalous -teemaisen erikoishaun finalistihankkeiden suunnittelussa. Voittajahankkeelle on luvassa 250 000 euron apuraha. Voittaja selviää 10.6.2015.

Nesslingin Säätion yleinen apurahahaku avautuu tuttuun tapaan elokuussa, jolloin rahoitusta voi hakea ympäristönsuojelua edistäviin tutkimushankkeisiin ja – viestintään. Tulemme edellyttämään apurahahakemuksessa hankkeen viestintä- ja vuorovaikutussuunnitelmaa. Kannattaa siis poimia vinkit talteen!

Tiedon hyödyntäjät eivät välttämättä osaa tai heillä ei ole aikaa etsiä erinomaisistakaan tutkimusraporteista tarvitsemaansa tietoa. Tieto ei välttämättä ole edes siinä muodossa että siitä olisi päätöksenteossa apua. Niinpä on tärkeää koko tutkimusprosessin ajan pitää tiedon hyödyntäjätahot kartalla siitä, missä mennään. Tutkimuksen etenemisestä ja tuloksista voi kertoa myös suurelle yleisölle osallistumalla julkiseen keskusteluun – kannustamme tutkijoita rohkeuteen!

Tutkijat ovat avainasemassa siinä, että vakavat ympäristöongelmat saadaan ratkaistuiksi. Miten sinä tutkijana haluat vaikuttaa?

Minttu Jaakkola

Minttu Jaakkola
minttu.jaakkola (at) nessling.fi
Twitter: @NesslingSaatio

Kirjoittaja on säätiön tutkimuspäällikkö, jonka mielestä tehokkain viestintä syntyy ihmisten välisissä kohtaamisissa. Tervetuloa juttusille!

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.






Lisää aiheesta