Tätä ratkaisen: Hanna Nikkanen haluaa pelastaa ilmastonmuutosjournalismin

Kirjoittanut: Nesslingin Säätiö | 7 joulukuun, 2016 | Kategoriassa: Blogi

Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori, toimittaja Hanna Nikkanen alkoi kadehtia scifi-kirjailijoiden keinoja käsitellä ilmastonmuutosta. Nyt hän haluaa Nesslingin Säätiön apurahalla tuoda journalismiin uusia keinoja ja formaatteja, jotta vaikeasta aiheesta saadaan kerrottua paremmin.

Tätä ratkaisen -sarjassa esittelemme säätiön apurahansaajia. Vuorossa tuoreet apurahansaajat vuodelle 2017.

hanna_nikkanen

Kuva: Arttu Muukkonen

“Ilmastonmuutos ja sen käsitteleminen mediassa on jo pitkään ollut kiinnostuksen kohteeni. Kuitenkin vasta keväällä 2016 tuli tunne, että nyt tämä tutkimus on tehtävä. Luin paljon scifiä ja tunsin kateutta kaikista niistä keinoista, joilla kirjailijat voivat käsitellä ilmastonmuutosta teksteissään. Journalismissa aiheen käsittely rajoittuu yleensä ilmastoneuvottelu-uutisiin, tiedeuutisiin sekä satunnaisiin ulkomaanreportaaseihin. Ilmastonmuutoksen populaari ymmärrys on jäänyt häkellyttävän paljon jälkeen siitä, mitä sen merkittävyyden perusteella voisi olettaa.

Scifi-kirjailijat käsittelivät ilmastonmuutosta perusteellisesti, ymmärrettävästi ja taustoittavasti. Haluan keksiä, miten journalismin keinoja voisi samaan tapaan laajentaa.

Tiedän monia toimittajia, jotka ovat turhautuneena vaihtaneet fiktioon kyllästyttyään journalismin kapeisiin keinoihin. Tämä on minusta ilmastojournalismin kannalta sääli ja haluaisin tukkia vuodon.

Kerään vuoden 2017 alussa opiskelijoista noin 15 hengen työryhmän, joka alkaa tutkia ilmastonmuutosta ja tuottaa siitä tarinoita. Tampereen yliopistolla on ollut tapana, että vierailijaprofessorin johdolla opiskelijat saavat mahdollisuuden tarttua vaikeaan aiheeseen ja kokeilla rajojaan. Itse olen iloinen lisäksi siitä, että saan ratkaisukeskeisesti tutkia, millaista journalismia ilmastonmuutoksesta kannattaisi tehdä. Saan avukseni monia aivoja, eikä ole vain minun käsissäni keksiä uusia keinoja journalismiin.

Haluan olla mukana tuottamassa julkiseen keskusteluun käännettä, joka on väistämättä ilmastonmuutoskeskustelussa tulossa. Journalismin tehtävä on ennakoida ja pohjustaa niitä tulevia muutoksia, jotka koskevat meitä kaikkia. Pelkoni on, että muutokset esimerkiksi kulutustottumuksissa tulevat olemaan niin vaikeita, että ilman kunnollista pohjustusta siitä seuraa kaaos. Totutusta elintasosta luopuminen on totta kai vaikeaa. Journalismin pitäisi olla mukana välittämässä ymmärrettäviä, neuvottelevia ratkaisuja.

Tutkimukseni lopputuotoksena syntyy joukko erilaisia reportaaseja. Reportaasit linkittyvät 100-vuotiaaseen Suomeen. Työryhmän jutuissa käsitellään Suomea ajassa, joka tullaan muistamaan hitaasti edenneen maailmanlaajuisen ympäristökriisin käännekohtana. Työn fokuksena on ihmisyhteisö: millaisilla tavoilla ihmiset reagoivat ja sopeutuvat muutokseen? Miten poliittinen ja talousjärjestelmämme korjaa kurssiaan? Lopputuotteena on esimerkiksi kirja ja multimediareportaaseja. Inton kustantama kirja ilmestyy ensi syksynä ja Heurekan kanssa on tarkoitus järjestää tapahtuma. Olemme koko ajan avoimia sille, millaisia lopputuotteet voivat olla. Onhan tarkoituksenamme luoda uutta.

Koko työni tavoitteena on nostaa suomalainen ilmastojournalismi sille tasolle, jonka vuosisadan tärkein uutisaihe ansaitsee.”

Hanna Nikkasen tutkimus Vuosisadan uutinen – suomalaiset ilmastonmuutoksessa on yksi yhdestätoista uudesta Nesslingin Säätiön rahoittamasta ympäristötiedon viestintää edistävästä hankkeesta.

Lue, mitkä kaikki hankkeet saivat rahoitusta vuodelle 2017.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.