Tätä ratkaisen: Juha Taskinen haluaa pelastaa saimaannorpat

Kirjoittanut: Nesslingin Säätiö | 3 tammikuun, 2017 | Kategoriassa: Blogi

Juha “Norppa” Taskinen haluaa pelastaa Suomen ainoan kotoperäisen eläimen, saimaannorpan. Viimeiset 38 vuotta Taskinen on tehnyt menestyksekästä suojelu- ja tutkimustyötä norppien parissa. Silti verkkokalastus on edelleen liian suuri uhka Saimaalla. Tämän Taskinen aikoo ratkaista katiskan, YouTuben ja Kari “Hissu” Hietalahden avulla.

Tätä ratkaisen -sarjassa esittelemme säätiön apurahansaajia. Vuorossa apurahansaajat vuodelle 2017.

Juha Taskinen (vas.) ja Kari Hietalahti. Kuva: Juha Taskinen.

“Saimaalla on 400 000 vapaa-ajankalastajaa ja 30 000 mökkiläistä. Kesäviikonloppuna Saimaassa voi olla jopa kymmenentuhatta kalastusverkkoa. On sanomattakin selvää, että ne uhkaavat norppia, sillä niitä tukehtuu ja kuolee verkkoihin. Näin ei tarvitsisi olla, sillä ongelma korjaantuu vaihtamalla verkot katiskoihin. Ihmiset eivät vain usko tai tiedä, että katiska on huippupyydys.

Valtaosa mökkiläisistä on ulkopaikkakuntalaisia, joille norppa on rakas. Uskon, että tahtoa pelastaa norpat riittää. Haluamme kertoa heille, miten se tehdään.

Haluan uida ongelman nieluun ja mennä suoraan sinne, missä vaikutus tehdään. Välitämme tietoa suoraan heille, jotka kalastavat ja viettävät kesät Saimaan rannoilla. Jokainen poistettu verkko merkitsee. Katiskoilla on kalastajien keskuudessa turhaan huono maine, sillä niitä käyttävät jo ammattilaisetkin. Katiskoita pidetään vaikeakäyttöisinä ja yleinen harhaluulo on, että niillä ei saa kalaa.

Verkkokalastuksen vaihtaminen katiskakalastukseen vahvistaa myös Saimaan järvilohen, nieriän ja taimenen uhanalaisia kantoja. Katiskan suosion nostaminen hyödyttää koko Saimaan aluetta isosti. Katiskan käyttö ei myöskään ole vaikeaa. Tämän haluamme ihmisille kertoa.

Hankkeessa tuotamme näyttelijä Kari Hietalahden kanssa YouTubeen opasvideosarjan, jossa kerromme kaiken katiskan valmistuksesta sen käyttämiseen ja kalan valmistuksesta ruokapöytään asti. Yhteistyömme lähti liikkeelle, kun Hietalahti soitti minulle viime kesänä ja kyseli neuvoa ympäristöasioihin. Samalla kävi ilmi, että olemme fanittaneet toisiamme monta vuotta: hän työtäni norppien parissa ja minä häntä näyttelijänä sekä ympäristön puolestapuhujana.

Teemme katiskakampanjassa yhteistyötä median kanssa. Erityisesti panostamme Saimaan alueen paikallismedioihin. Seuraamme myös videohaastatteluin kahden vuoden ajan Haukiveden Linnansaaren kansallispuiston läheisyydessä kesämökkiläisen kalastuskäyttäytymistä ja opastuksen jälkeen tapahtuneita muutoksia kalastuksessa.

Yritämme laittaa pystyyn myös Katiskalive-kameran Norppaliven henkeen. WWF pyysi minua keväällä 2016 mukaan #Norppalive-kampanjaan, joka osoittautui menestykseksi. Autoin heitä asentamaan kameran ja olemme sopineet tekevämme Norppaliven uudestaan keväällä 2017.”

Juha Taskisen hanke Norppaturvallisen katiskakalastuksen edistäminen Saimaalla on yksi yhdestätoista uudesta Nesslingin Säätiön rahoittamasta ympäristötiedon viestintää edistävästä hankkeesta.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.