Nesslingin Säätiö on tutkijoiden äänitorvi

Kirjoittanut: Minttu Jaakkola | 9 maaliskuun, 2015 | Kategoriassa: Blogi

Ympäristönsuojelu jos mikä elää ajassa, joten myös säätiömme on pysyttävä kehityksessä mukana.

Nesslingin Säätiön tarkoituksena on edistää ympäristönsuojelua edistävää tutkimusta. Säätiön on täytettävä sille asetettu tehtävä mahdollisimman hyvin, eikä se nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassamme ole aina yksinkertaista.

Ympäristönsuojelu on muuttunut 40 vuodessa radikaalisti. Paikallisista ympäristöongelmista on loikattu globaaliin mittakaavaan, ja ratkaistavanamme on nyt koko ihmiskuntaa haastavia ongelmia. Elinympäristöjen katoaminen, ilmastonmuutos, luonnonvarojen kestämätön käyttö, luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja ekosysteemipalvelujen heikentyminen ovat toisiinsa kytkeytyneitä ongelmia, joihin tarvitaan nopeasti ratkaisuja.

Säätiömme tukema tutkimus ei enää ole, kuten säätiömme säännöissä mainitaan, pelkästään luonnontieteellistä tai teknistä. Ympäristönsuojelussa on huomioitava  myös sosioekonomiset ja yhteiskunnalliset näkökulmat. Erityisesti talouden ja ympäristön yhteensovittamiseen kaivattaisiin kipeästi ratkaisuja. Siihen liittyy myös parhaillaan käynnissä oleva erikoishakumme "Vesi ja vesiekosysteemit kiertotaloudessa" (linkki).

Voidaksemme säätiönä vaikuttaa ympäristönsuojelun edistämiseen, on rahoituksemme keskittynyt viime vuosina erityisesti ratkaisukeskeisen tutkimuksen rahoittamiseen. Jotta ratkaisut saadaan käytäntöön, pitää tutkimusten tulokset saattaa tiedon käyttäjien eli kansalaisten, päättäjien ja muiden ratkaisuntekijöiden tietoisuuteen. Senpä vuoksi säätiömme kokee tässä ajassa keskeisenä ympäristötiedosta viestimisen ja tutkijoiden osallistumisen julkiseen keskusteluun.

Suljettuihin tutkimusjournaaleihin eivät päätöksentekijät pääse, ehdi tai löydä.

Nesslingin Säätiö vahvistaa tutkijoiden viestimistä vaatimalla apurahahakemuksessa selvitystä tutkimuksen käyttäjätahoista ja viestintäsuunnitelmasta, sekä tukemalla tutkijoita viestintätyössä. Vahvistamme tutkijoiden ja päätöksentekijöiden välistä vuorovaikutusta myös toimimalla Ympäristötiedon foorumissa.

Hiljattain Ympäristötiedon foorumin ja Koneen Säätiön kanssa yhteistyössä järjestämämme ympäristötutkijoiden vaikuttamis- ja viestintäkoulutus oli konkreettinen askel kohti tutkijoiden viestinnällistä voimauttamista.  Koulutuksessa lanseerattu hashtag #tutkijavaikuta räjäytti päiväksi suomenkielisen Twitterin ja jää varmasti elämään koulutuksesta innostuneiden tutkijoiden viestinnässä.

Säätiön tärkein oma viestinnällinen avaus on parhaillaan silmiesi edessä: uudet visuaalisesti raikkaat, hauskat ja ajassa kiinni olevat verkkosivut, kiitos sivujen tuottajien Kaskas Median.

Sivujen tarkoitus ei ole pelkästään ohjeistaa apurahan hakijoita ja saajia, vaan myös välittää viestiä ympäristötutkimuksesta ja tutkimustuloksista yhteiskuntaan sekä tehdä säätiön toimintaa läpinäkyvämmäksi.

Tulemme levittämään sivujen uusiutuvaa sisältöä, sekä tietoa tutkijoidemme ympäristönsuojeluun liittyvistä ratkaisuista myös sosiaalisen median kanavissamme Facebookissa ja Twitterissä. Tykätkää ja seuratkaa!

Lupaan jakaa Nesslingin somessa jokaisen rahoittamamme tutkijan tiedeviestin, aina kun saan siitä tiedon.

Tehdään yhdessä ympäristötieto näkyväksi!

Minttu Jaakkola

  Minttu Jaakkola 
  minttu.jaakkola (at) nessling.fi
  Twitter: @NesslinginSaatio


Kirjoittaja on säätiön tutkimuspäällikkö, jonka mielestä tehokkain viestintä syntyy ihmisten välisissä kohtaamisissa. Tervetuloa juttusille!

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajantasalla ja saat uusimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi.